Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Tkalcicevastraat

straat vol terrasjes en restaurants
Tkalciceva dť uitgansstraat in Zagreb
Bloedige brug over roerig water
Wie de volle terrassen in de uitgaansstraat Tkalciceva ziet, kan zich moeilijk voorstellen dit voormalige rivierbed regelmatig toneel was van vijandelijkheden tussen Kaptol en de Bovenstad. Tot eind negentiende eeuw liep hier namelijk het riviertje dat de twee stadjes van elkaar scheidde. Op en om de brug werd van tijd tot tijd gevochten. Omwille van de bonte kleur heette die aanvankelijk Pisani most (Gekleurde brug), maar na het zoveelste gewelddadige treffen raakte de naam Krvavi most (Bloedige brug) in zwang. De redenen om elkaar te lijf te gaan, liepen uiteen. Soms verschilden Kaptol en de Bovenstad van mening over de vraag welke kandidaat voor de Hongaarse-Kroatische kroon hun steun verdiende. Maar het kon ook een ordinaire ruzie zijn over de vraag wie de brug moest repareren na een overstroming. Tegenwoordig herinnert alleen het korte straatje Krvavi most, dat Tkalciceva en Radiceva verbindt, nog aan deze geschiedenis.

Kijken en bekeken worden
Om een einde te maken aan de periodieke overstromingen, liet Zagreb in 1889 het riviertje onder het plaveisel verdwijnen. Hoewel Tkalciceva pas een jaar of tien een echte uitgaansstraat is, is de traditie van vermaak al ouder. Eind negentiende eeuw verschenen hier namelijk de eerste bordelen.
Bruine cafťs of andere traditionele drinkgelegenheden zijn er in Tkalciceva niet. Het is vooral een straat om op een terras te zitten, te kijken en bekeken te worden. Liefhebbers van Tsjechisch bier kunnen terecht bij Krusevice, en Cica serveert een groot aantal soorten lokale sterke drank. Wie van taartjes houdt, vindt bij Ivica en Marica (de Kroatische Hans en Grietje) zeker iets van zijn gading. Oliver's Twist is het hele jaar door een bezoek waard: het heeft een fraai terras en een authentiek ogend interieur. Voor een eenvoudige Kroatische maaltijd met gerstebier is Mali medo een goede keus. Wie liever Italiaans eet, vindt in het straatje Skalinska (tegenover Krvavi most) een aantal populaire restaurants.

Tweeduizend jaar beeldhouwwerk
Wie niet geen tijd heeft om KroatiŽ te doorkruisen op zoek naar het mooiste beeldhouwwerk, krijgt in de Glyptotheek (Medvedgradska 2, het verlengde van Tkalciceva) een overzicht van ruim twee millennia beeldhouwen op Kroatische bodem. De Glyptotheek verzamelt niet alleen originele sculpturen, maar ook gipskopieŽn van onroerende kunst in steen, zoals een altaarstuk uit Split en het portaal van de kathedraal van Trogir.

Geopend
Maandag-vrijdag: 's ochtends

Toegangsprijs
10 kunavandaag 30-5-20, laatst aangepast op 11-11-09.