Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Zrinskiplein

plein met borstbeeld kiosk en veel bloemen
Het Zrinskiplein in vroege herfstkleuren
De Benedenstad van Zagreb wordt omsloten door een serie parken en pleinen in de vorm van een hoefijzer. Het Zrinskiplein is daarvan het oudste en volgens velen het mooiste. De naam is ontleend aan Nikola Zrinski (1508-1566), de gouverneur van KroatiŽ die sneuvelde tijdens de Turkse aanval op de Hongaarse stad Sziget. Bij de driehonderdste herdenking van zijn sterfdag in 1866 werd het idee geopperd om Zrinski te eren met een plein. De bedoeling was om dat in te richten als openluchtmuseum van de Kroatische geschiedenis, maar daar is weinig van gekomen. De held van Sziget moet het doen met een schilderij aan de buitenmuur van het huis op nr. 20 (op de hoek met de Nikola Teslastraat) want ook het enorme standbeeld van Zrinski is nooit verder geraakt dan de tekentafel. In de loop der tijd zijn op het plein wel bustes van beroemde Kroaten geplaatst.

"Wenen in het klein"
Kroaten noemen Zagreb graag "Wenen in het klein". Hoewel daarop wat valt af te dingen, doet het groene hoefijzer met grote herenhuizen in historische stijl onmiskenbaar Midden-Europees aan. In de panden rondom het Zrinskiplein zijn vooral musea, ambassades en juridische instellingen gevestigd. Op nr. 3 bevindt zich het Hooggerechtshof, op nr. 4-5 zetelt de districtsrechtbank, en het Ministerie van Buitenlandse Zaken zit op nr. 7-8.
Het weerstation uit 1884 laat de belangrijkste meteorologische trends zien. Bij aangenaam weer - en het station laat zien dat Zagreb veel zonuren heeft - maken artiesten graag gebruik van het ronde muziekpaviljoen uit 1891 om een openluchtconcert te geven. Publiek is gegarandeerd, want het Zrinskiplein ligt op de route van het Centraal Station naar de Bovenstad van Zagreb. Het is een ideale plek om op een bankje te zitten en van de zon te genieten.

Archeologisch Museum
Het opvallende gele gebouw op nr. 19 biedt onderdak aan de collectie van het Archeologisch Museum. Een van de topstukken is de zogeheten "Vucedol-duif", een versierde kruik in de vorm van een duif. De kruik werd in 1938 in de buurt van het tegenwoordige Vukovar gevonden en is genoemd naar de Vucedol-beschaving die ongeveer 5000 jaar geleden langs de oever van de Donau bestond.
Uniek is het "Zagrebse linnenboek" - internationaal bekend als "Liber linteus Zagrabiensis" - dat de langste Etruskische tekst ter wereld bevat en het enige nog bestaande linnenboek is uit klassieke tijden. Het boek is eigenlijk een verzameling lange repen stof die door vreemd toeval in Zagreb zijn terechtgekomen. Op een zekere dag overleed Nesi-hensu, een Egyptische vrouw die was getrouwd met een kleermaker. Voor haar mummificatie werd een oud boek in repen gescheurd en om het lichaam gewikkeld. Duizenden jaren later, in het midden van de negentiende eeuw, kocht de Kroat Mihaljo Baric de Egyptische mummie om zijn verzameling in Wenen aan te vullen. Terug in Wenen haalde Baric de wikkels van de mummie, deed ze in een aparte doos en zette de mummie in een vitrinekast. In zijn testament bepaalde hij dat de mummie en de wikkels moesten worden overgedragen aan het Archeologisch Museum in Zagreb, hetgeen geschiedde in 1862. Pas decennia later werd de tekst op de bindsels aan grondig onderzoek onderworpen en bleek het te gaan om een uiterst zeldzame liturgische kalender in het Etruskisch, een dode taal die nog altijd niet geheel ontcijferd is.vandaag 30-5-20, laatst aangepast op 11-11-09.