Toeristische informatie over Zagreb

visitzagreb.org

Logo Made in Flanders
Vakantiehuis Maroflin, uitvalbasis voor noord-KroatiŽ - Tandartstoerisme in KroatiŽ

Zagreb praktisch

Twee nieuwe trams kruisen elkaar in het centrum van Zagreb
Trams in Zagreb
Parkeren en openbaar vervoer
Wie met de auto naar Zagreb komt, doet er verstandig aan goed op te letten bij het parkeren, want de tarieven, zones, wijze van betaling en boetes worden regelmatig aangepast. Het openbaar vervoer van en naar de luchthaven en in Zagreb is redelijk goed. De meeste bezienswaardigheden liggen echter op loopafstand van elkaar en nauwe straten van de Bovenstad is een auto van weinig nut. In de stad rijden er trams. Je koop je een ticket in een van de krantenkiosken aan 8 kuna, op de tram zelf betaal je 10 kuna.

Toeristische informatie
In het agentschap op het Jelacic-plein zijn gidsen en plattegronden van Zagreb verkrijgbaar, evenals praktische toeristische informatie over bijvoorbeeld souvenirs, boekhandels, internetcafťs, enzovoort. Niet alle folders en boekjes staan in het rek, dus u kunt beter aan de balie vragen wat er beschikbaar is. Wie wil weten welke tentoonstellingen, concerten, voorstellingen en dergelijke er worden georganiseerd, kan terecht bij het handige gratis boekje "Events and performances". Alles van enig belang op cultureel gebied in Zagreb en omstreken staat daarin vermeld, met tijden, locaties en vaak prijzen.

Uitgaan
Hoewel Zagreb steeds meer buitenlandse bezoekers ontvangt, kun je uitgaan voor prijzen die aan de kust allang geschiedenis zijn. De Kroatische en Italiaanse restaurants zijn goed vertegenwoordigd. Wie iets exotischer wil, moet soms even zoeken. Cafťs zijn daarentegen alomtegenwoordig, zelfs in de buitenwijken.

Centrum van het land
Zagreb is de hoofdstad van de Republiek KroatiŽ en in bijna alle opzichten het centrum van het land. Hoewel de stranden en steden van DalmatiŽ en IstriŽ veel meer toeristen trekken, is het belang van Zagreb voor KroatiŽ moeilijk te overschatten. Bijna een op de vier Kroaten woont in of rond de hoofdstad en de meeste noemenswaardige politieke en culturele instellingen zijn er gevestigd. Met ongeveer een miljoen inwoners is Zagreb viermaal groter dan de tweede Kroatische stad, Split, en goed voor het leeuwendeel van de economie.
Door de centrale geografische ligging, precies in de "knik" van het V-vormige KroatiŽ, is Zagreb het grootste verkeersknooppunt. Dankzij de recente aanleg van snelwegen zijn populaire kuststeden als Split, Zadar en Sibenik en het schiereiland IstriŽ eenvoudig te bereiken. Met de goedkope binnenlandse vluchten van Croatia Airlines sta je binnen het uur zelfs in een verder weg gelegen bestemming als Dubrovnik.

Klimaat
De lange, hoge bergketen die langs de Kroatische kust loopt, verdeelt KroatiŽ in twee klimatologische zones. Zagreb ligt hemelsbreed niet ver van de kust, maar het klimaat is niettemin continentaal, met zomers die warm tot heet zijn. Zagreb is gebouwd op de zuidelijke flank van het Medvednica-gebergte en de laagte die zich uitstrekt tot de rivier Sava. De winters kunnen streng zijn, maar het Medvednica-gebergte beschermt Zagreb tegen de koudste invloeden uit het noorden.

Bisschoppen en ambachtslieden
De geschiedenis van Zagreb is grotendeels het verhaal van twee aparte stadjes, een kleinere variant van Boeda en Pest voordat die samensmolten tot Boedapest.
Het ene stadje, Kaptol, ontwikkelde zich sinds de elfde eeuw rond de Sint-Stefanuskathedraal en groeide uit tot religieus centrum. Hier bouwden de bisschoppen en kanunniken hun paleizen, kloosters en huizen. Met de bouw van het andere stadje, vroeger Gradec en tegenwoordig de Bovenstad geheten, werd begonnen in 1242 nadat de Hongaarse koning Bela IV daarvoor toestemming had gegeven. De Sint-Markuskerk was en is weliswaar de blikvanger, maar de Bovenstad werd toch vooral de stad van ambachtslieden, handelaren en politici. De gouverneurs van KroatiŽ lieten hier hun ambtswoningen optrekken en het Kroatische parlement is er gevestigd evenals een groot aantal musea.
Zowel Kaptol als Gradec waren ommuurd. Daarvan vind je talrijke overblijfselen, zoals de Stenen Poort, de bisschoppelijke vesting en de Lotrscak-toren vanwaar elke dag om twaalf uur een hard kanonschot wordt gelost.
Tussen het religieuze Kaptol en het wereldlijke Gradec boterde het vaak niet en het riviertje dat de beide stadjes scheidde, was regelmatig het toneel van veldslagen. Tijdens de modernisering van Zagreb werd de rivier gedempt en langs de oude bedding loopt tegenwoordig de populairste uitgaansstraat van Zagreb, Tkalciceva.

Benedenstad
Vanaf de achttiende eeuw werd de laagte ten zuiden van Kaptol en Gradec langzaam volgebouwd. Deze Benedenstad is het moderne gezicht van Zagreb, waar de invloed van Oostenrijkse en Duitse architecten duidelijk zichtbaar is. Hier vind je brede straten, ruim opgezette pleinen en parken, en gezichtsbepalende gebouwen, zoals het Kroatisch Nationaal Theater, het Staatsarchief in art-nouveaustijl en grote musea. De Bovenstad, Kaptol en de Benedenstad komen samen op het Jelacic-plein, niet toevallig het belangrijkste plein van Zagreb. Daar loopt tevens de drukste winkelstraat, Ilica, op uit.

- Kroatievakantie.nl

- Busreis KroatiŽ devakantiezoeker.nlvandaag 30-5-20, laatst aangepast op 13-01-14.